Стрес код деце и младих

 

Утицај корона вируса на адолесценте и породицу

 

 

 

 

 

Информације о упису у средњу школу

Информације о упису у средњу школу преко портала Моја средња школа: https://mojasrednjaskola.gov.rs

 

 

 

 

 

Препоруке за превенцију COVID-19 у школској средини

 

Упутство о мерама заштите здравља ученика

 

 

 

 

 

 

 

Родитељски састанак - 1. разред 

Родитељски састанак за родитеље и старатеље ученика 1. разреда одржаће се 31. августа.

Распоред word

Распоред pdf

 

 

Упис у први разред 

Од ове године родитељима/другим законским заступницима ће бити на располагању могућност да путем еУправе електронски поднесу пријаву/захтев за упис ученика у први разред средње школе, без доласка у школу. Свакако, ученици се могу уписати и доласком у школу, када је довољно да у папирном облику предају исправно попуњену пријаву за упис, док ће школа прибавити остале документе по службеној дужности у електронском облику коришћењем услуге еУпис.

Услуга ће бити доступна у периоду уписа у редовне школе и само за оне ученике који уписују редовна одељења. Услуга неће бити доступна за упис у специјалне, музичке, балетске и приватне школе.

Попуњавањем пријаве за упис ученика у средњу школу, родитељ/други законски заступник уноси податке који су школи неопходни за упис ученика у средњу школу. Унети подаци ће школи бити видљиви у оквиру услуге еУпис, а проверу потребних чињеница у складу са законом овлашћено лице ће спровести приступом постојећим евиденцијама по службеној дужности, на исти начин као и за ученика који ради уписа дође у школу. Уколико је упис успешан, родитељ ће бити обавештен о томе. Уколико упис није успешан родитељ се обавештава да је неопходно да се ради уписа обрати школи, када је потребно проверити све унете податке, као и податке који су дохваћени из службених евиденција, те отклонити недостатке и ученика уписати у школу. Напомињемо да су сви потребни документи за упис ученика у први разред средње школе дефинисани су Конкурсом.

 

 

 

Обавештење за родитеље/законске заступнике ученика   4

 

Поштовани родитељи/законски заступници,

Налазимо се на почетку четврте недеље учења на даљину.

Овом приликом желимо да се захвалимо свима Вама који пружате подршку ученицима у прилагођавању на новостале промене у остваривању наставног процеса и који у ту сврху, по потреби, редовно сарађујете са одељењским старешинама и предметним наставницима. То је изузетно значајно за успешно окончање школске године, а поготово је важно за ученике завршних разреда.

У току наредног периода, молимо Вас да:

  • наставите да пратите информације које се постављају сајт Школе и оне које добијате од одељењских старешина;
  • имате у виду да нема пролећног распуста и да ће ти дани (15, 16. и 21. април) бити наставни;
  • подстичете ученике да редовно уче и учествују у наставним активностима како би са успехом завршили разред;
  • уколико наиђете на тешкоће у учењу на даљину, слободно се обратите одељењском старешини или предметном наставнику ради превазилажења потешкоћа;
  • одазивате се на позиве одељењског старешине.

 

 

 

Промена календара рада

 

Према одлуци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, мења се календар образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2019/20. годину

 

У складу са дописмом које је министар просвете, науке и технолошког развоја упутио школама, мења се календар образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2019/20. годину. Поједностављено речено, укида се пролећни распуст. То конкретно значи да ће 15, 16. и 21. април бити наставни дани а да ће у периоду од Великог петка до другог дана Ускрса имати пригодну едукацију у вези самог празника.

 

У прилогу допис МПН-а

 

Обевештење о измени Правилника о календару образовно-васпитног рада средње школе за школску 2019/2020 годину

 

 

 

 

Обавештење за родитеље/законске заступнике ученика   3

 

Поштовани родитељи и законски заступници ученика, у наставку текста је допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја упућен школама, а који се односи на понашање ученика на платформама за учење на даљину, као и у комуникацији са наставницима. Напомињем, у питању је општи допис намењен свим школама у Републици Србији, а да у нашој школи није било случајева непримереног понашања, на задовољство свих нас.

  

Основна школа,

средња школа

- директорима

 

Поштоване колегинице и колеге,

У складу са специфичностима организовања онлајн  наставе у време пандемије вирусом и узимајући у обзир праћење понашања ученика, молимо Вас да наставници и стручни сарадници посебну пажњу обрате на могуће непримерено понашање ученика на платформама за учење (различити облици дигиталног насиља, непримерени коментари и др.).

Школа је у обавези да обавести родитеље ученика да обрате пажњу на садржаје које ученици постављају током процеса онлајн учења, те да их информише да ће непримерено понашање ученика утицати на  оцену из владања на крају школске године.

Потребно је да наставници и стручни сарадници подсете ученике на правила понашања на онлајн платформама за учење, бележе непримерена понашања, информишу родитеље и уклањају непримерени садржај са платформи које користе у свом раду.

Уколико школа има сазнања о дигиталном насиљу између ученика које се наставља и поред информисања родитеља и/или представља посебан ризик по ученика/ке изложене насиљу потребно је да поднесе пријаву надлежном Министарству унутрашњих послова и о томе извести надлежну Школску управу.

 Захваљујемо се на сарадњи,

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја 

 

 

 

 

 

 

Обавештење за родитеље/законске заступнике ученика   2 

 

Од 17. марта 2020. почиње настава на даљину за све ученике Школе

 

Поштовани родитељи/законски заступници,

 

Од данас почиње настава на даљину. Она ће се реализовати на начин који је могућ у датим околностима. Ваша деца не долазе у школу физички, али је потрбно свакодневно да прате наставне активности и учествују у њима како би успешно завршили ову школску годину. Још једном наглашавам да је то посебно важно за ученике завршних разреда.

 

У току јучерашњег дана, ученици су били контактирани од стране одељењског старешине и умрежени као одељење преко неке платформе (вајбер, вотсап, фејсфук и сл.). Уколико одељењски старешина није успео да успостави контакт са Вама или Вашим дететом, потребно је да га позовете данас да бисте добили све важне информације о праћењу наставе.

 

Преко одељењског старешине ученици ће добијаћете информације о предстојећим активностима на дневном нивоу – све док буде постојала потреба за тим и док се сви не уходамо са новим начином реализације наставе.

 

Наставне активности ће се реализовати према распореду часова. То конкретно значи да ће ученици сваког дана добијати материјале (или информације шта треба да урадите) од оних наставника код којих тог дана имају часове по распореду.

 

Молим Вас да утичете да Ваша деца овоме озбиљно приступе и заиста погледају послате материјале и поступе према упутству наставника.

 

Материјале и упутства ученици ће добијати на различите начине, у зависности у ком су одељењу и техничким могућностима које имају. С обзиром да немају сви ученици исте техничке могућности, начин комуникације и достављања наставних материјала је за свако одељење одређен на начин који је свим ученицима тог одељења приступачан. Уколико Ваше дете нема никаквих могућности да се укључи у учење на даљину, молим Вас да о томе обавестите одељењске старешине.

 

Материјале и упутсва за рад за сваки конкретни предмет ученици ће добијати од наставника који им тај предмет предају. Због тога је потребно да са њима буду у контакту на начин који је договорен на нивоу одељења (вибер група, имејл и сл.). Материјал који наставници буду постављали на интернет сајт Школе ученици могу да нађу и преузму у рубрици Онлајн учење, која се налази у главном менију.

 

Верујем да ће у почетку бити недоумица и да неће све идеално функцонисати, јер смо сви неприпремљени за ово, али да ћемо се, у наредним данима, привићи и да ће овај вид наставе успешно фукционисати и усавршавати се.

 

Образовање у дигиталном окружењу може се успешно реализовати само уз Вашу подршку и у сталном партнерству са наставницима и школским руководством.

 

Следеће препоруке су пожељне за пуну примену учења на даљину у наредним данима:

• Пазите на информације које наставник шаље Вашем детету;

• Обезбедите окружење тако да ученик може да се фокусира на комуникацију са наставником и учење градива;

• Припремите расположиви електронски уређај и, ако је могуће, повежите га на интернет;

• Надгледајте да ли Ваше дете обавља школске задатке;

• Охрабрите своје дете да буде активно;

• Одржавајте интензивну комуникацију са наставницима. Поделите тешкоће са којима сте суочени како бисте заједно пронашли најбоље решење.

 

 

 

 

Обавештење за родитеље поводом корона вируса 

 

У складу са одлуком Владе Републике Србије о привременој обустави непосредног образовно-васпитног рада и дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, остваривање образовно-васпитног рада, тј. настава ће се до даљњег реализовати учењем на даљину.

 

Настава на даљину  се реализује од 17. марта 2020. г. до даљњег. У складу са тим, потребно је да се Ваша деца одазову на позив одељењског старешине, који би требало да добију у току дана. Одељењске старешине ће Вам дати сва потребна упутства за даљи рад.

 

Потребно је да, уколико сте у могућности, омогућите инсталирање Viber платформе на мобилном телефону или рачунару Вашег детета. Преко ове платформе ученици ће добијати највећи део садржаја/материјала потребних за савладавање наставних садржаја и успешно завршавање школске године. Уколико не постоје никакве могућности да Ваше дете користи наведену платформу, о томе треба да обавестите одељењског старешину. 

 

Део предавања ће бити емитован на каналу Радио-телевизије Србије - РТС Планета. Информације о емитовању програма биће доступне на овом сајту од тренутка када Школа добије информације о томе.

 

Молимо Вас да подстичете децу да редовно пратите наставу и извршавају задатке које буду давали предметни наставници.

 

Такође, неопходно је да одељењског старешину обавестите у случају болести Вашег детета.

 

У новонасталим околностима посебно је важно не паничити и водити рачуна о здрављу спроводећи мере препоручене од стране Министарства здравља.

 

У случају потребе, можете се јавити одељењском старешини.

 

Обавештење за родитеље  Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

Поступак прања руку

 

Симптоми корона вируса и савети за заштиту

 

Мере заштите

 

 

 

 

РАСПОРЕД ЗВОЊЕЊА

 

I смена

II смена

Бр. часа

трајање

Бр. часа

трајање

1

07.45 – 08.30

1

14.00 – 14.45

2

08.35 – 09.20

2

14.50 – 15.35

3

09.25 10.10

3

15.50 – 16.35

4

10.30 – 11.15

4

16.40 – 17.25

5

11.20 – 12.05

5

17.30 – 18.15

6

12.15 – 13.00

6

18.25 – 19.10

7

13.05 – 13.50

7

19.15 – 20.00

Администрација     Законом заштићено. Сва права задржава Ti Computers Solutions